ОРГАНИЗАЦИОННИ И АДМИНИСТРАТИВНИ ПРАВИЛА НА ShakeIt

Правила

ОРГАНИЗАЦИОННИ И АДМИНИСТРАТИВНИ ПРАВИЛА НА ShakeIt

Мнениеот admin » Вто Авг 08, 2017 2:46 pm

ОРГАНИЗАЦИОННИ И АДМИНИСТРАТИВНИ ПРАВИЛА НА OptiLan

1. Статути, права и задължения

1.1 Статути
IRC-ADMIN - техническо лице, администратор на линкнат IRC сървър.
IRC-OPER - лице, имащо o:linе на някой от сървърите в мрежата.
TRUSTED - лице на което някой trusted е гласувал доверие.
VOTED ADMIN - trusted, гласуван за "voted admin" от ядрото.
CORE MEMBER - trusted, ползващ се с доверието на ВСЕКИ един от членовете на ядрото, както и ВСЕКИ член на ядрото се ползва с неговото.
TECH MEMBER - trusted, гласуван за "tech member" от ядрото.
1.2 Права и задължения:
IRC-ADMIN - Грижи се за поддръжка и обновяване на IRCD софтуера, като новостите се прилагат в срок от 7 работни дни след обявяването им от техническия екип. Носи ПЪЛНА отговорност за всички действия на операторите си. Няма право на глас (ако не е trusted). Задължително е абониран за tech@irc.zonebg.com. Има право на OS достъп след успешно преминаване на тестовия период
IRC-OPER - грижи се за локалната политика на сървъра и за неговата оптимална свързаност, наблюдава, докладва и отстранява нередности. Запознат е със съдържанието на http://help.4at.info -> twilight zone. НЯМА право на OS достъп.
TRUSTED - Доверено лице, участващо в ръководенето на мрежата. Има право на глас, има право да предлага и подкрепя предложения. Задължително е абониран за trusted@irc.zonebg.com. НЯМА право на OS достъп.
VOTED ADMIN - има всички права на trusted и освен това право на OS достъп. Задължително абониран за trusted@irc.zonebg.com, по желание и за tech@irc.zonebg.com.
CORE MEMBER - има всички права на VOTED ADMIN и освен това право да налага вето на ВСЯКАКВИ решения. Задължително абониран за core@irc.zonebg.com и trusted@irc.zonebg.com, по желание и за tech@irc.zonebg.com.
TECH MEMBER - лице занимаващо се с техническа дейност: обсъждане и гласуване на patches, security features и топологията на мрежата. Одобрява формите за линк, отхвърля тези който не отговарят на техническите изисквания или ги приема за по-нататъшно обсъждане. Всички решения се изпращат до trusted@irc.zonebg.com Задължително абониран за tech@irc.zonebg.com.

1.3 Общи:
1.3.1 Навсякъде в този документ под УЧАСТНИК* се разбират лицата описани в т. 1.1.
1.3.2 Всички участници са задължени да са запознати с правилата на мрежата.
1.3.3 Едно лице може да има повече от 1 статут, като това означава обединяване на правата и задълженията му (union).
2. Предложения и гласувания засягащи мрежата
2.1 Решения засягащи мрежата се вземат чрез гласуване посредством web-based voting poll а се предлагат и обсъждат посредством публичен мейлинг лист (trusted@irc.zonebg.com).
2.2 Процедурата на гласуване е следната:
2.2.1 За да отиде на гласуване, еднопредложение трябва да е подкрепено от поне трима участника*, имащи право на това според т.1.2.
2.2.2 Право на глас имат определените според т.1.2 от правилата участници*, освен тези на които правото е отнето. Всеки има право на един (1) глас.
2.2.2 Кворум не се изисква, гласува се само "ЗА" или "ПРОТИВ".
2.2.3 Обсъждането трае пет (5) работни дни.
2.2.4 Предложение може да се приеме без гласуване по процедура "няма против ", ако е подкрепено от поне трима участници* имащи право на това според т.1.2, и по време на обсъждането няма изказали се аргументирано против (от същия кръг участници*).
2.2.5 Одобрено за гласуване предложение, след изтичането на срока за обсъждане се качва на voting poll от член на ядрото.
2.2.6 Предложението се приема ако гласувалите "За" са поне два (2) пъти повече от гласувалите "против".
2.2.7 Гласуването трае пет (5) работни дни.
2.2.8 Неприето предложение може да се прегласува най-рано след месец.
2.2.9 Ядрото си запазва правото на вето по всички въпроси.
3. Техническа база на мрежата.
3.1 Използвания ircd софтуеър е ircd-hybrid7-shakeit, използваните services са hybserv-shakeit.
3.2 Промените в ircd и services се обявяват предварително на tech мейлинг листа, като предложение. То минава по процедура "няма против", или се гласува tech members.
3.3 В services фигурират само участниците* имащи право на това според т.1.2, с +a (admin) флаг. Право на +s (services admin) флаг имат само администратора services и отговорника по development.
3.4 Services работят на машина до кято имат достъп поне двама (2) активни в IRC администратори на сървъри, квалифицирани да извършат пускането и/или отстраняването на евентуални проблеми.
4. Присъединяване на нови сървъри.
4.1 Администратора на сървъра кандидат попълва стандартна web-форма, намираща се на адрес http://shakeit.4at.info/link.php
4.2 Ако техническата комисия одобри (технически) формата, и при последвалото гласуване от trusted кандидат-сървъра бъде приет, той се линква за тестов период от един (1) месец. През това време администратора следва да покаже че аргументацията му не е била безпочвена. В противен случай, или при наличие на нарупение (фалшиви потребители, abuse и др.) следва автоматичен делинк.
5. Ограничения в използването на някои команди.

5.1 Командите KILL, GLINE, JUPE се използват само за отстраняване на лица, застрашаващи целостта на мрежата.
5.2 Команди, манипулиращи ЧУЖДИ никове/канали (SETPASS, DROP и др.) се използват само при искане от съответния owner и след като администратора се е убедил (доколкото е възможно) че искащия е действителния owner.
5.3 Команда OMODE, модул OPME и подобни се използват само когато това е крайно необходимо.
5.4 Всякакво използване на служебни команди за намеса в политиката на канал или за лични цели е ЗАБРАНЕНО и е ГРУБО нарушение, водещо до ТЕЖКИ последствия.
6. Системата с TRUSTED.

6.1 Всеки може да бъде довереник на всеки, както и всеки може да бъде гарант за всеки.
6.2 Всеки гарант носи отговорност за постъпките на своите довереници. При доказано нарушение на правилата или етикета от страна на някой довереник може да бъде потърсена отговорност от всеки негов гарант, в зависимост от тежестта на случая.
6.3 Наказанията също се определят според случая, и варират от просто отнемане на глас на виновния до изхвърляне от мрежата на целия клон над/под него.
6.4 При прилагането на наказания, наказанията наложени на даден участник важат за всички негови довереници**. В случай на особено голями провинения същите важат и за неговите гаранти.
7. Заключителни разпоредби.

7.1 Правилата описани в този документ могат да бъдат променяни, съкращавани или допълвани само след гласуване от ядрото. За да е валидно такова гласуване е необходимо гласувалите да са поне два (2) пъти повече от негласувалите.
7.2 При всякакви изключения от така описаните правила се взема решение чрез обсъждане и гласуване от имащите право на това участници*, според т.1.2.
7.3 При спорни въпроси или нарушения, ядрото има право незабавно да вземе мерки (пр. jupe) за временното отстраняване на причинилите нарушението сървъри или админи, до вземане на решението.
7.4** Под довереник се разбира участник* или група участници с единствен гарант, при наличието на повече от един такъв се взема предвид наличието на обратни връзки, датата на гласуване на доверие и всички други фактори отразяващи "степента" на доверие.
8. Информация за официалните страници на мрежата:
http://optilan.eu http://www.svalki.org http://irc.ssi.bg
admin
Server Administrator
Server Administrator
 
Мнения: 5
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 12:36 pm

Назад към OptiLan Network

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron